Rising Star Ben Vorsteveld (ISS): 'Dankbaar voor de kansen die ik jong gekregen heb'

Maak kennis met Rising Star Ben Vorsteveld, Key Account Manager bij ISS Facility Services. Hij heeft zijn roots in de hotellerie en is in sneltreinvaart doorgegroeid van Facility Manager naar zijn huidige functie. Wat houdt zijn werk precies in, wat drijft hem en vooral: wie houdt hem met beide benen op de grond?

Naam: Ben Vorsteveld

Leeftijd: 25 jaar

Functie: Key Account Manager

Opleiding: Hospitality & Event Management (TIO)

Mijn werk bestaat uit:

Ik draag eindverantwoordelijkheid voor de integrale facilitaire dienstverlening (soft en hard services) van ISS op een aantal (global) key accounts. Ik stuur een team aan van Facility Managers die samen met onze servicemanagers en Placemakers (serviceprofessionals), zorgen dat onze klanten werken in inspirerende en productieve kantoren.

Waarom heb je voor Facility Management gekozen?

Mijn roots liggen in de hotellerie. In mijn eerste werkjaren heb ik verschillende rollen vervuld binnen hotels. Per toeval kwam ik in aanraking met (I)FM en daarin ontdekte ik mijn werkpassie.

De veelzijdigheid en afwisseling van Facility Management spreekt me aan. De ene dag spreek ik met klanten over hoe we hun medewerkers gezonder en fitter aan het werk krijgen, de andere dag over bijvoorbeeld complexe huisvestingsvraagstukken en klimaatbeheerssystemen.

Wat is voor jou in je werk de grootste uitdaging?

Momenteel is dat, net als in vele andere branches, de arbeidsmarkt. Ik werk voor een fantastische club waar de mogelijkheden eindeloos zijn en je snel kansen krijgt. Maar in de huidige markt is het moeilijk om goede, passievolle mensen te vinden.

Wat zou je graag beter kunnen?

Persoonlijk: overzicht en geduld hebben… Ik ben vaak met 80.000 dingen tegelijk bezig en wil graag erg snel gaan. Dat resulteert er in dat ik soms even pas op de plaats moet maken om te structureren en het overzicht te bewaken. Vakinhoudelijk zou ik graag meer technische kennis willen hebben. Gelukkig hebben we echte technische professionals in huis, maar het kost hen wel eens moeite (en vooral tijd) als ze mij iets moeten uitleggen.

Als je jezelf vergelijkt met wie je was toe je startte met je opleiding, wat is er dan veranderd?

Wat niet? Ik heb op jonge leeftijd van vorige werkgevers veel verantwoordelijkheid gekregen en daar ben ik ze mega dankbaar voor. Dat ging met hard vallen en vervolgens snel opstaan. Ik ging te werk zoals mijn voormalig leidinggevenden, maar kwam er al snel achter dat ik mijn eigen authentieke stijl van leiden moest ontwikkelen. Dicht bij mijn persoonlijkheid. Ik ben nu meer ervaren en stuur op mijn eigen manier aan.

"Ik kwam er al snel achter dat ik een authentieke stijl van leiden moest ontwikkelen”

Belangrijkste FM-trend volgens jou:

Tot voor kort zou ik hebben gezegd: van traditioneel kantoor naar ontmoetingsplekken. Dat is nog steeds super actueel, zelfs bijna twee jaar na de pandemie. Maar inmiddels zou ik zeggen: innovatie en duurzaamheid. Innovatie om te waarborgen dat onze klanten in deze veranderende wereld op een zo goed mogelijke manier kunnen blijven opereren. En duurzaamheid, zowel ecologisch als sociaal, om bestaanszekerheid voor onze toekomstige generaties te waarborgen en een steentje te kunnen bijdragen aan de maatschappij.  

Grootste verbazing tot nu toe?

Voor heel veel mensen in de term ‘Facility Management’ onbekend. Het kost mij soms best moeite om op een feestje uit te leggen wat voor werk ik doe. En dat terwijl zonder een goede facilitaire organisatie geen enkele organisatie kan functioneren.

Grootste succes tot nu toe?

De transitie bij een van mijn opdrachtgevers van single service outsource naar integrated facility management. We hebben, naast taakintegratie en goed functionerende medewerkers, een actieve rol ingenomen op tactisch en strategisch niveau. Daardoor zijn we supergoed ingesteld op elkaar en leveren we hoogwaardige, maar vooral efficiënte, dienstverlening. Omdat die basis in orde is, werken we op een heel plezierige manier met elkaar samen.  

Ambitie over vijf jaar:

Ik mag aankondigen dat ik een nieuwe uitdaging ben aangegaan binnen ISS. Met ingang van januari 2024 word ik verantwoordelijk voor onze dienstverlening bij een wereldwijd opererend organisatieadviesbureau. ISS heeft met deze klant het eerste gecertificeerde Vested contract van Nederland. Vested is een hybride bedrijfsmodel voor twee partijen om een zeer coöperatieve zakelijke relatie te creëren waarbij beide partijen evenveel belang hechten aan het succes van de ander. Ik kijk er naar uit om samen met de klant te gaan pionieren op gebied van FM.  

Wie is jouw grootste inspiratiebron?

In mijn zakelijke netwerk heb ik meerdere inspiratiebronnen. Maar met stip op nummer 1 staan mijn opa (85) en oma (82) bij wie ik zeker twee keer per week over de vloer kom. Mijn opa is voormalig districtsmanager bij een uitgeverij en is het levende voorbeeld van dat je met hard werken, maar vooral eerlijkheid, veel kan bereiken.

Mijn oma heeft haar leven lang voor haar gehandicapte moeder en dochter gezorgd en in de laatste jaren voor haar pensioen zelfs nog in de zorg gewerkt. Ze staat altijd voor anderen klaar met oprechte interesse. Ik probeer de kernwaarden die zij mij hebben bijgebracht zo goed mogelijk toe te passen in mijn werk.

Welk boek ligt er op je nachtkastje of welke podcast luister je?

Ik vind de Podcast van Falke & Verbaan erg leuk. Het zijn een aantal inspirerende sessies over (duurzame) inzetbaarheid en het realiseren van gedrags- en cultuurveranderingen met als doel het verhogen van productiviteit.  

Dit artikel is eerder geplaatst op de website van Facto.