A PLACE TO BE YOU

Klaartje en Thijs over Gendergelijkheid.

In 2022 ondertekende ISS Nederland de Women’s Empowerment Principles, waarmee we ons committeerden aan 40% vrouwen in leiderschapsposities in 2025. Vandaag, op Internationale Vrouwendag, vertellen Klaartje en Thijs wat deze dag voor hen betekent en hoe zij zien dat ISS werkt aan gendergelijkheid.

A place to be Klaartje.

Klaartje Vanwesenbeeck is al 10 jaar werkzaam bij ISS. Zij is begonnen als Hospitality Program Manager voor een grote internationale klant van ISS. Na bijna twee jaar is zij doorgegroeid naar Key Account Manager voor deze klant. Nu sinds een jaar is ze werkzaam als Head of Food & Beverage. Als vrouw met ervaring in meerdere leidinggevende functies deelt Klaartje haar reflecties en ervaringen over gendergelijkheid.

Wat betekent Internationale Vrouwendag voor jou?

Internationale Vrouwendag is voor mij een moment van reflectie. Het besef dat vrouwen pas sinds 1956 in Nederland na hun huwelijk mochten blijven werken, laat zien hoe relatief kort geleden deze rechten zijn verworven. Dit had impact op mijn moeder: zij kon met haar VWO-diploma aanvankelijk niet doorstuderen. Toen mijn zusje en ik later wél de kans kregen om een carrière op te bouwen, greep mijn moeder die mogelijkheid ook aan en ging ze psychologie studeren aan de universiteit. We studeerden samen, ondanks ons leeftijdsverschil. Dat was een bijzondere en waardevolle ervaring.

Welke vrouwen hebben jou geïnspireerd in je carrière? 

Klaartje heeft in haar carrière meerdere inspirerende vrouwen ontmoet: "Mijn eerste vrouwelijke leidinggevende had een sterke combinatie van resultaatgerichtheid en mensgericht leiderschap. Ze had oog voor de medewerker als individu en gaf persoonlijke aandacht, iets wat ik zelf ook nastreef in mijn leiderschap."

Welke uitdagingen zie jij in het bevorderen van gendergelijkheid op de werkvloer?

Een belangrijke uitdaging is het behouden van een evenwichtige genderverdeling in teams. Als een team voor 70% uit één gender bestaat, kan je daar actief op bijsturen. ISS stimuleert diversiteit expliciet en biedt leidinggevenden handvatten om diverse teams samen te stellen. Daarnaast is flexibiliteit cruciaal. Plaats- en tijdonafhankelijk werken helpt collega’s om werk en privé beter te combineren. ISS biedt deze mogelijkheden wanneer het werk dit toelaat.

Welk advies wil je geven aan vrouwen die overwegen om in een leidinggevende functie te starten?

Wees jezelf en vertrouw op jezelf, want je bent sowieso van waarde. En als je zes van de tien functie-eisen afvinkt, solliciteer gewoon! Werkgevers zijn vaak blij dat ze iemand verder kunnen ontwikkelen. 

A place to be Thijs.

Thijs Berentsen werkt al bijna zes jaar voor ISS. Hij is begonnen als Global Management Trainee en heeft vervolgens meer dan drie jaar in Kopenhagen gewerkt voor ISS Group. Hierna is hij teruggekomen naar ISS Nederland en is hij begonnen als Key Account Manager voor meerdere internationale klanten van ISS. Thijs is co-chair van de Employee Resource Group (ERG) Gender Balance bij ISS en spreekt zich uit als ‘male ally’: "Gendergelijkheid is geen vrouwenzaak, maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het gaat er niet om ‘mannen iets af te nemen’, maar om balans te brengen."

Wat betekent Internationale Vrouwendag voor jou? En wat vind je ervan dat ISS hier aandacht aan besteedt?

Stilstaan bij deze dag maakt me weer bewust van de veranderingen die de afgelopen 100 jaar hebben plaatsgevonden om meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen te creëren. Dit heeft al veel opgeleverd, maar het is ook goed om stil te staan bij hoe we verdere ongelijkheid kunnen verminderen.
ISS houdt genderdiversiteitscijfers bij om inzicht te krijgen in de uitdagingen. Maar het gaat niet alleen om het behalen van de 40%-doelstelling; we moeten het vooral hebben over langdurige acties. Denk aan gesprekken over wat medewerkers nodig hebben om optimaal te presteren en hoe we hen daarin kunnen ondersteunen.

Welk advies wil je geven aan mannen over dit onderwerp?

Bouw diverse teams. Verschillende perspectieven leiden tot betere beslissingen en resultaten. Hoewel het proces misschien langer duurt, is het eindresultaat altijd sterker. Dus daag jezelf uit en draag actief bij aan de missie van ISS.

Waarom support jij, als ally en co-chair van Gender Balance, dit topic binnen ISS?

Mijn betrokkenheid bij gendergelijkheid begon op het ISS-hoofdkantoor in Kopenhagen, waar ik meedacht over de 'group' strategie op dit thema. Toen ik naar ISS Nederland verhuisde, werd ik gevraagd om als co-chair zitting te nemen in de employee resource group vanwege mijn voorgeschiedenis. Nu, in mijn rol als Key Account Manager, zie ik hoe we in Nederland stappen zetten naar meer gelijkheid. Dit blijkt onder andere uit de aandacht die ISS besteedt aan zowel Internationale Vrouwendag als Internationale Mannendag.

Welke uitdagingen zie jij in het bevorderen van gendergelijkheid op de werkvloer?

Ik zie veranderingen binnen ISS, vooral nu er op het hoofdkantoor in Denemarken meer gendergelijkheid is. Toen ik daar begon, heerste er nog een wat ‘stoffige’ mannencultuur met veel maatpakken en stropdassen. Inmiddels is er een informelere werksfeer en zijn er meer vrouwelijke leiders in het Corporate Leadership Team gekomen, dankzij bewuste aandacht voor dit onderwerp.
Deze verschuiving leidt ook tot meer open gesprekken over onderwerpen die voorheen minder bespreekbaar waren. Denk aan de impact van menstruatie en zwangerschap op het werk, maar ook aan mentale gezondheid bij mannen. De diversiteit aan perspectieven maakt onze organisatie uiteindelijk sterker.

Vind jouw
droombaan
in je inbox

Stel een job alert in en ontvang als eerste updates over nieuwe relevante vacatures!