Onze Placemaker Sebastiaan Vogel vertelt over zijn werk bij ISS:

‘Bewust maken van onveilig gedrag’

Dat maakt ISS A place to be Sebastiaan

Een spannender en uitdagender omgeving dan APM Terminals op de Maasvlakte is er bijna niet. Dat is ook een van de redenen waarom Sebastiaan Vogel (43) iedere dag nog met heel veel plezier naar zijn werk gaat. Toch verruilt hij binnenkort een deel van zijn baan als site manager voor de vervulling van een langgekoesterde wens: hij wordt voor een dag in de week Veiligheidskundige bij het nieuwe ISS-account Amgen in Breda.
Sebastiaan werkt al sinds 2016 bij ISS en begon zijn carrière na de overstap van Asito als teamleider bij FrieslandCampina in Leeuwarden. ‘Al vanaf het begin kon ik mij veel beter vinden in de visie van ISS en toen ik daar in 2016 begon, kwam ik in contact met Rob de Jongh die een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) kwam doen. Hij was zo enthousiast over het vak van Veiligheidskundige dat ik dat ook wilde. Snel daarna kon ik via ISS de opleiding tot Operationeel Veiligheidskundige volgen, maar ik merkte al snel dat dit voor mij onvoldoende verdieping had. Dus ik wilde doorstuderen voor Veiligheidskundige.’

Omdat Maaike Muller, key account manager, hem had gevraagd site manager bij APM Terminals te worden – een aanbod dat hij graag aannam – en hij opleidingen tot site- en facility manager volgde, schoot de vervolgopleiding tot VHK’er er op dat moment bij in. Maar de wens, de interesse en het verlangen bleven.

Intensief opleidingstraject

"Hier op de Maasvlakte brengt alles wat je ziet en doet een potentieel veiligheidsrisico met zich mee", vervolgt Sebastiaan. "Dus toen ik bij Maaike kenbaar maakte dat ik toch graag de opleiding tot VHK’er wilde volgen, is zij daarin meegegaan en nu hoop ik binnenkort af te studeren bij Kader Opleidingen! De opleiding duurt acht maanden waarvan veertien intensieve dagen waarop je fysiek onderwijs volgt. In het begin heb ik het wel onderschat hoe zwaar het was in combinatie met de baan als site manager. Ik vind ook dat de baan van site manager en die van Veiligheidskundige niet te combineren zijn. Dat komt enerzijds omdat bij een site manager de tijds- en werkdruk ontzettend is en ‘veiligheid’ er vaak een beetje bijhangt. Anderzijds zit je als VHK’er iets anders in de wedstrijd dan een site manager: die houdt zich veel meer bezig met zaken als budgetten en personele aansturing, terwijl een veiligheidskundige zich bezighoudt met risico-inventarisaties en zorgt dat alle zaken die met veilig werken te maken hebben, worden uitgevoerd. Dat is dus lastig combineren, terwijl je beiden wel hetzelfde doel voor ogen hebt, namelijk een tevreden klant. Veiligheid is voor een site manager ook belangrijk, maar een van de vele zaken waarmee hij zich moet bezighouden. Een VHK’er ondersteunt hem daarbij."

Safety awareness en intrinsieke motivatie

Volgens Sebastiaan is niet iedereen geschikt om Veiligheidskundige te worden. "Veiligheid is iets wat je niet kunt aanleren. Daar sta je mee op en daar ga je mee naar bed. Het is belangrijk dat je je continu bewust bent van veiligheid, je ‘safety awareness’ moet hoog zijn. Een intrinsieke motivatie om met veiligheid om te gaan vind ik essentieel. Daarnaast moet je ook behoorlijke communicatieve vaardigheden en een natuurlijke autoriteit hebben, want je moet medewerkers, contractors maar ook leidinggevenden durven aanspreken op hun onveilige gedrag en op de risico’s die hun gedrag met zich meebrengt. Je moet ze niks opleggen, maar hen zelf tot inzicht laten komen dat hun gedrag onveilig is. De ene keer spreek je met een schoonmaakmedewerker, de andere keer moet je een toekomstvisie overleggen met het management. Je moet iedereen als het ware meekrijgen in jouw visie op en kennis van veiligheid."